Is een sieraad op maat laten maken duur? Deze en andere veelgestelde vragen aan de goudsmid
Steeds meer mensen kiezen ervoor om een sieraad te laten maken speciaal voor henzelf, of als betekenisvol cadeau. Toch leven er nog veel vragen rondom maatwerk. Is een sieraad laten maken duurder dan er gewoon een kopen? En wat kun je eigenlijk met oud goud of een gouden tand? In deze blog geef ik je graag heldere antwoorden.
Is een sieraad op maat laten maken duur?
Een maatwerk sieraad hoeft helemaal niet onbetaalbaar te zijn. De prijs hangt af van verschillende factoren: het materiaal, het ontwerp, de grootte, het aantal uren werk en of er bijvoorbeeld diamanten of andere edelstenen in verwerkt worden. Soms, maar lang niet altijd, ligt de prijs iets hoger dan een kant-en-klaar sieraad, maar daar staat tegenover dat je iets unieks krijgt. Geen massaproductie, maar een sieraad dat speciaal voor jou ontworpen en met de hand gemaakt is.
Is een goudsmid duurder dan een juwelier?
Niet per se. Een juwelier verkoopt vaak sieraden van bekende merken en daar betaal je ook voor het merk, de marketing en de tussenhandel. Als goudsmid ontwerp en maak ik zelf, zonder tussenstappen. Daardoor kan ik in veel gevallen een vergelijkbare of zelfs scherpere prijs bieden. Je betaalt puur voor het materiaal, het vakmanschap en de creatie, niet voor een naam op een label.
Is het goedkoper om een sieraad te laten maken dan er een te kopen?
Soms wel. Zeker als je oud goud hebt dat we kunnen hergebruiken. Dan betaal je niet opnieuw voor het goud, maar alleen voor het ontwerp en de arbeid. Bovendien krijg je iets dat exact past bij jouw wensen. Geen concessies, geen compromissen.
Kan ik een sieraad laten maken van oud goud?
Ja, absoluut. Veel klanten brengen oud goud mee: een erfstuk dat niet meer gedragen wordt, gebroken kettingen of losse ringen. Ik kan dit omsmelten en er iets nieuws van maken, helemaal naar jouw smaak. Niet alleen duurzaam, maar vaak ook vol emotionele waarde.
Kan ik ook iets laten maken van tandengoud?
Ja, dat kan ook. Veel mensen hebben nog een gouden kroon of een oude tand met een gouden kapje in een doosje liggen. Tandengoud bestaat meestal uit een legering met een hoog goudgehalte (vaak tussen de 60% en 85%) en is dus prima bruikbaar als basismateriaal. Ik begin met het testen van de legering en kijk of het goud geschikt is voor hergebruik. Meestal wordt het gesmolten, gezuiverd en – indien nodig – aangevuld tot de juiste verhouding voor een nieuw sieraad.
Sommige mensen vinden het idee van tandengoud in een sieraad eerst wat ongemakkelijk, maar zodra het is gesmolten, herken je er niets meer van terug. Wat overblijft, is puur goud met emotionele waarde. Dit kan een mooie manier zijn om iets van een dierbare dichtbij je te dragen, in een volledig nieuw en stijlvol ontwerp.
Kan al het oude goud gesmolten worden?
Niet altijd. Soms is het aangeleverde goud te vervuild of van een zodanige legering dat het niet mooi of betrouwbaar te verwerken is. Denk aan goud dat is vermengd met ongebruikelijke metalen, of oud tandtechnisch materiaal dat moeilijk zuiver te krijgen is. In die gevallen raad ik af om het te smelten want het risico op breuk of onregelmatigheden in het eindresultaat is dan te groot.
Maar dat betekent niet dat je er niets mee kunt. Als het materiaal niet bruikbaar is, bied ik de mogelijkheid om het goud in te ruilen. De inkoopwaarde van het oude goud wordt dan verrekend met de kosten van een sieraad uit mijn collectie, of met een ontwerp op maat. Zo krijgt het goud alsnog waarde en kun je investeren in iets nieuws, moois en draagbaars.
Wat gebeurt er met dat oude goud?
Als het wél geschikt is voor verwerking, dan begin ik met het bepalen van de legering: hoeveel procent goud zit er precies in het aangeleverde metaal? Dat test ik in mijn atelier. Daarna kan het goud gezuiverd of aangevuld worden tot de juiste verhouding, bijvoorbeeld 14 karaat geelgoud. Zo weet je zeker dat het eindresultaat kwalitatief én mooi is.
En hoe zit het met gouden of zilveren munten?
Ook gouden of zilveren munten worden regelmatig aangeboden met de vraag of ze verwerkt kunnen worden in een sieraad. Dat is soms heel goed mogelijk, maar niet áltijd aan te raden. Veel munten (zeker zilveren) hebben een andere legering dan die voor sieraden wordt gebruikt. Ze kunnen bijvoorbeeld te bros zijn, of juist te zacht. Bij het smelten kan dat leiden tot een onbetrouwbare kwaliteit, en dus tot een sieraad dat niet duurzaam of draagbaar is.
Daarnaast hebben sommige munten verzamelwaarde of historische betekenis, wat ze op een andere manier waardevol maakt. In zulke gevallen kan het zonde zijn om ze te smelten. Wil je toch iets laten maken van een munt die voor jou emotionele waarde heeft? Dan bekijken we samen of het mogelijk is om de munt als geheel te verwerken in een ontwerp, bijvoorbeeld als hanger of onderdeel van een manchetknopenpaar.
Als het materiaal zelf niet bruikbaar is, kun je ook hier kiezen voor inruil: ik bepaal de actuele goud- of zilverwaarde van de munt en verreken die met de kosten van een juweel uit mijn collectie of een ontwerp in opdracht. Zo blijft het oorspronkelijke materiaal toch van betekenis en investeer je in iets nieuws, met dezelfde persoonlijke lading.
Wil je weten wat er mogelijk is met jouw oude sieraden, kroon of gouden tand? Of wil je vrijblijvend advies over een ontwerp op maat? Neem gerust contact met me op. Ik denk graag met je mee, of het nu gaat om een symbolische ring, een erfstuk in een nieuw jasje, of gewoon een uniek juweel dat bij je past.